Co zjeść w polskich górach?
Każdy region Polski może pochwalić się swoją tradycyjną kuchnią. Za jedną z tych najbardziej smakowitych uznaje się kuchnię z południa naszego kraju. Planując wędrowanie po górskich szlakach, nie można pominąć wizyty w najlepszych restauracjach, w których można skosztować prawdziwych przysmaków. Na jakie danie warto zwrócić uwagę w szczególności? Co pysznego zjeść w górach? Sprawdź już teraz.
Regionalne smakołyki z tradycją
Kuchnia wywodząca się z tradycji góralskich nie jest może zbyt wykwintna ani nie znajdziemy w niej wielce wyszukanych składników, ale trzeba przyznać, że dania są tak smaczne, że turyści wprost się nimi zajadają. Kwaśnica, żeberka, oscypki, moskole, bryjka czy hałuski, to tylko niektóre z topowych propozycji, które trzeba zamówić, aby poznać górską kulturę.
Podstawa kuchni z południa Polski
Na jakie potrawy trafisz w górach, na jakie możesz liczyć jedzenie Rabka Zdrój czy w innych górskich miejscowościach i słynnych kurortach? To dania na bazie mąki, serów, ale również mięsa, przede wszystkim baraniny. Czy kuchnia góralska jest droga? Absolutnie nie, ponieważ jej bazą są raczej łatwo dostępne i tanie składniki. Nie można też zapominać o tych sezonowych, które wykorzystuje się nader często. Grzyby czy warzywa sezonowe, to produkty obowiązkowe w góralskich kulinariach. Dokładnie tak samo jest z tradycyjnym oscypkiem. Jeśli chcesz skosztować tego prawdziwego, z mleka owczego, musisz pojawić się w górach do końca października, bo właśnie wtedy te sery są wyrabiane.